Omgangsregeling

U bent als ouders vrij om te bepalen welke omgangsregeling u wenst. Wettelijk is alleen bepaald dat een ouder recht op omgang heeft. De invulling hiervan wordt vrij gelaten. In beginsel hebben beide ouders evenveel rechten, echter in de praktijk blijkt dat de uitvoering van een omgangsregeling vaak om diverse redenen niet bij helfte wordt verdeeld.

 

Het is mogelijk om te kiezen voor een ‘standaard’ omgangsregeling: één weekend per veertien dagen omgang en de helft van alle vakanties en feestdagen. Het kan ook zijn, om verschillende redenen, dat ouders graag willen dat alles is vastgelegd in de omgangsregeling. Denk hierbij aan specifieke feestdagen zoals sinterklaas en kerstmis. Dan is het mogelijk om een maatwerkregeling af te spreken.

 

Het belangrijkste van een maatwerkregeling is dat de uitvoering van zo’n regeling uiteindelijk voor iedereen praktisch haalbaar is. Met name voor de kinderen is het heel vervelend en belastend als afspraken steeds moeten worden afgezegd of wijzigingen worden doorgevoerd. Structuur is namelijk erg belangrijk voor kinderen.

 

Een bekende vorm van een omgangsregeling is het co-ouderschap. Bij co-ouderschap wonen de kinderen (bijna) evenveel bij beide ouders. De omgang is dan dus 50/50 verdeeld. Hierbij zijn diverse uitvoeringen mogelijk. Zo kunnen de ouders afspreken dat de kinderen de ene week bij de vader zijn en de andere week bij de moeder. Het is echter ook mogelijk om de week te delen. Dan zijn de kinderen bijvoorbeeld van zondag tot woensdag bij de moeder en van woensdag tot zondag bij de vader.

 

Een vereiste bij een co-ouderschapregeling is dat de ouders goed met elkaar moeten kunnen communiceren en in staat zijn om één lijn te trekken richting de kinderen.

 

Als u meer informatie wilt bij het samen opstellen van het ouderschapsplan mag u altijd contact opnemen met een medewerker van SnelEchtScheiden.nl

Contactgegevens

040 - 21 80 515

040 - 21 80 516

info@snelechtscheiden.nl

Vonderweg 24

5616 RM Eindhoven

Postbus 1665

5602 BR Eindhoven

Aanmelden