Is een omgangsregeling met een huisdier wettelijk gezien mogelijk?

4 apr 2016

De voorzieningenrechter te Gelderland heeft d.d. 29 maart 2016 in kortgeding uitspraak (ECLI:NL:RBGEL:2016:1759) gedaan over de vraag of er een omgangsregeling met een hond vastgesteld kan worden. De casus is als volgt.

Een man en vrouw hebben tijdens de relatie twee honden. Wanneer zij uit elkaar gaan, neemt de man beide honden mee. Hond één wordt direct na zijn vertrek aan de moeder van de vrouw gegeven. Partijen hebben nu discussie over de afgifte of een gebruiksregeling (omgangsregeling) met hond twee.

De vrouw stelt dat ze de hond samen hebben gekocht en dat zij, gezien de fulltime baan van de man, altijd voor de hond heeft gezorgd. Daarnaast stelt de vrouw dat de chip van hond twee op haar naam staat en dat zij beiden als eigenaar in het dierenpaspoort staan vermeld.

De man stelt zich op het standpunt dat hij met de fokker een koopovereenkomst heeft gesloten. Volgens de man heeft hij deze hond alleen betaalt en is de hond aan hem geleverd.

De vrouw heeft volgens de voorzieningenrechter niet voldoende aangetoond dat ze de hond samen hebben aangeschaft en dat er aan de echtheid van de koopovereenkomst getwijfeld kan worden. De voorzieningenrechter is hierdoor van oordeel dat de man eigenaar is van hond twee en dat hij voor de hond mag zorgen totdat in een eventuele bodemprocedure anders is beslist.

Met betrekking tot de gevorderde gebruiksregeling oordeelt de voorzieningenrechter dat nu de vrouw niet aangemerkt wordt als mede-eigenaar de gebruiksregeling gezien moet worden als een omgangsregeling van boek 1 Burgerlijk Wetboek. Het recht op omgang uit boek 1 is echter niet van toepassing op dieren. De vrouw heeft daarom geen recht op omgang met hond twee.

Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande, wilt u meer informatie of heeft u een gespecialiseerde advocaat nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een advocaat van SnelEchtScheiden.nl. E-mail naar info@snelechtscheiden.nl of bel 0499-748005

Contactgegevens

040 - 21 80 515

040 - 21 80 516

info@snelechtscheiden.nl

Vonderweg 24

5616 RM Eindhoven

Postbus 1665

5602 BR Eindhoven

Aanmelden